duminică, 13 mai 2012

LIMBA COREEANA- PARTICULE


LIMBA COREEANÃ
Particule

Particulele – Sufixe ata
şate la cuvinte pentru a specifica ce functie sintactia are cuvântul în propoziţie. Particula este ataşata la sfârşitul cuvântului, fără spaţiu între cuvânt şi particula. Particulele mai sunt numite si sufixe cazuale, care indica cazul substantivului.

1.Particulele cazuale nominative pentru subiect(-i) şi (-ga). 
Una dintre primele şi cele mai comune particule este particula ce marcheaza subiectul. În limba romana, una dintre cele mai de bază parti ale unei propozitii este subiectul. Este o parte de propozitie necesară în limba română, dar nu este necesara în limba coreeană. Subiectul ne spune cine face acţiunea, deci aceasta particula indica cazul nominativ.
Particula pentru subiect are dou
ă forme. (-i) şi (-ga). (-i) se plaseaza dupa un cuvânt ce se termină într-o consoană, şi (-ga) dupa un cuvânt care se termină în vocală.
De exemplu, sa spunem „Eunji mananca.”  은지(Eunji) se termin
ă într-o vocală, asa ca vom ataşa (-ga) şi vom obţine 은지가(Eunji-ga). 은지가 (Eunji-ga) inseamna ca Eunji este subiectul propozitieii. (-ga) este ceea ce o face pe Eunji sa fie subiect. Atunci, putem pur şi simplu sa  adăugam verbul 먹다(meokda-a manca)  la timpul corect şi obtinem propozitiaa noastră.

Ex:
 은지 먹어요 –nivel standard politicos
Eunji-ga meokeoyo.- Eunji mananca.

 은지 먹어-nivel informal/intim
Eunji-ga meokeo.

 은지 먹어. –nivel informal/intim (fara particula)
Eunji moekeo.

 După cum  observati, atunci când se vorbeşte la nivel informal, particulele sunt de obicei omise.

În lecţia 2 am învăţat verbul neregulat 있다(itda- a exista- a avea).

Ex:
민씨는 가방 있습니까? ->Min, tu ai o geanta?
   Min ssi-neun gabang-i  isseumnikka? (Literal-Min, geanta exista pentru tine ?)

가방 있습니다. ->Da, eu am o geanta.
  Ne. Gabang-i isseumnida. (Literal- Da, geanta exista)

Substantivul 가방(gabang) se termina in consoana, asa ca vom atasa particula (-i), si vom obtine 가방(gabang-i), care va fi subiectul propozitiei. Particula (-i) face ca cuvantul 가방(gabang) sa fie subiectul propozitiei.

2.Particulele cazuale de acuzativ pentru complementul direct (-eul) şi (-reul)

O alta particula foarte comuna este particula pentru complementul direct (obiect).
 Acest sufix arata cine este obiectul propozitiei, sau asupra carui cuvant se rasfrange actiunea, deci indica cazul acuzativ in limba romana. Aceasta are două forme: (-eul) după un cuvânt ce se termină într-o consoană, şi (-reul) după un cuvânt care se termină în vocală.

Exemplu:
우유 마셔요. –Eu beau lapte
Uyu-reul masyeoyo.- (Literal- Laptele a bea)

마셔요.- Eu beau apa.
Mul-eul masyeoyo. (Literal- Apa a bea)

3. Particule locative( pentru complementul circumstantial de loc si de timp)
   
3.1 Particula (-e)
Particula locativa (-e) are valoare polisemantica. In afara de valoarea locativa de indicare a directiei si de situare in spatiu, ea mai are si valoare temporala, precum si de marcare a proportiei, a volumului.

a)    Particula locativa (-e)- la, în
Particula locativa (-e)-la, în, indica faptul ca un anumit obiect sau o anumita persoana se afla intr-un anumit loc, insistand asupra situatiei statice. Ea determina substantive care sunt urmate intotdeauna de verbe statice sau descriptive cum ar fi 있다(itda-a exista, a fi, a se afla), 없다 (a nu fi), 많다( a fi in numar/cantitate mare), 살다(salda- a trai a locui).

Exemplu:

그는 교실 있습니.- El este (se afla) in clasa.
Geu-neun gyosil-e isseumndida.

그녀는 서울 삽니다.- Ea locuieste la Seul.
Geunyeo-neun Seoul-e samnida.

b)    Particula  locativa (-e)- la, spre
Atunci cand particula (-e) insoteste un substantiv cu sens locativ sau un nume de loc (biblioteca, scoala, spital etc.) si este urmata de verbe precum 오다 (oda- a veni), 가다 ( a merge, a se duce) sau de compusi ai acestora, ea indica o directie sau o destinatie.

Exemple:

그녀는 서울 갑니다.- Ea merge (se duce) la Seul.
Geunyeo-neun Seoul-e gamnida.

그는 집 옵니다.- El vine acasa.
Geu-neun jib-e omnida.

3.2 Particula  locativa 에서 (-eseo)- la
 Aceasta particula arata locul unde se desfasoara actiunea unui verb. Prin urmare, este urmata intotdeauna de verbe de actiune.

Constructie
Substantiv + 에서 (-eseo) + verb de actiune

아나가 집에서 먹어요. -Ana mananca  acasa.
Ana-ga jib-eseo meokeoyo.
학교 에서 공부 해요 - Eu studiez la şcoală.
Hakgyo-eseo gongbu haeyo.

4. Sufixul auxiliar (Particula tematica)  /(-eun/-neun)

Se foloseste tot pentru a marca subiectul unei fraze, avand un rol emfatic , de scoatere in evidenta a subiectului. Ea are, de asemenea, dou
ă forme: (-neun)  după un substantiv terminat in vocală, şi (-eun) după un substantiv terminat in consoană.
Spre deosebire de particulele nominative (-i) si   (-ga), care marcheaza cazul nominativ la subiect, sufixul auxiliar /(-eun/-neun) are rolul de marca tematica pentru subiectul frazei, dandu-i acestuia intaietate ca importanta.

Exemple:
    - 여기 어디입니까? – Unde suntem aici?
      Yeogi-ga eodi imnikka?

- 여기 박물관입니. – Aici, (nu in alta parte) este gradina zoologica.
  Yeogi-neun bakmulgwan imnida.

스테판 학생입니. – Stefan este student.
Seutepan-ga haksaeng imnida.

스테판 학생입니. – Stefan este student. ( si nu altcineva)
     Seutepan-eun haksaeng imnida.

 Aceasta este, de asemenea, una din particulele cele mai dificile de invatat când veti începe să studiati limba coreeană. Adesea, veti fi confuzi când să folositi  particulele nominative /가(-i/-ga) si cand sa folositi sufixul auxiliar/(-eun/-neun). Aşa cum aţi învăţat mai sus, 은지 먹어요 (Eunji-ga meokeoyo) inseamna „Eunji mananca.” Dar ... 은지 먹어요 (Eunji-neun meokeoyo), înseamna tot „Eunji mananca.” În primul caz, Eunji este pur şi simplu subiectul propozitiei. În al doilea caz, Eunji este tema propozitiei. Sunt foarte similare. Sincer, de obicei, nu se face mare diferenţă. Ambele propozitii sunt corecte.

Iata câteva exemple în coreeană:

- 집에 가요. – Eu (nu altcineva) ma duc acasa.
  Na-neun jib-e gayo.

Această propozitie pur şi simplu spune: "Eu, mă duc acasă." Dar dacă vă ajută să înţelegeţi mai bine particula tematica /(-eun/-neun), putem traduce propozitia "Cat despre mine, eu ma duc acasă." 
 Daca stiti gramatica, puteţi înţelege orice propozitie folosind un dicţionar. Dacă nu ştiti gramatica, sansele de a înţelege o propozitie sunt mult mai mici, iar un dicţionar nu va ajuta prea mult.
Sper ca am fost destul de clar cu explicatiile. Mult succes in continuare!

13 comentarii:

 1. Acum am inteles mai bine..감사합니다

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna dimineta!
  Vreau sa-ti MULTUMESC pentru lectii.
  De mult timp incerc sa invat aceasta limba. Am cautat in librarii si pe net carti si cursuri de limba coreeana (atat de "straina") insa, am fost dezamagita de ceea ce am gasit. In urma rezultatelor cautarilor mele, chiar pot spune ca am gasit pe cineva care cunoaste si, in acelasi timp, stie se explice coreeana.
  Sper sa reusesc sa o invat macar atat cat sa inteleg versurile cantecelor si sa pot purta dialoguri pe teme uzuale atunci cand voi vizita Coreea (de Sud) asa cum imi doresc.
  Insa limba pe care dorec sa o invat, doar pentru ca imi place(!), este franceza. Mereu mi s-a parut foarte melodioasa. Din pacate profesorii pe care i-am avut in scoala, nu si-au dorit sa ne trezeasca interesul pentru aceasta limba, nici macar pentru necesitatea cunoasterii ei ca pe o limba straina! Tu fiind profesor de franceza, pasionat de invatarea limbilor straine poate, in viitor, ne vei ajuta si cu lectii de franceza :)
  Sa multumesti in mod repetat nu este ceva gresit, nu-i asa? Multumesc! Voi reveni pentru lectii noi. Madi

  RăspundețiȘtergere
 3. Ma bucur ca esti interesata de lb franceza. Poate o sa fac un blog si cu lectii de lb franceza, cine stie. Din pacate, timpul nu prea imi permite. Nu promit nimic, dar nu este exclus. Spor la invatat!

  RăspundețiȘtergere
 4. Prima oara cand am auzit limba coreeana a fost acum 2-3 ani ma uitam cu mama mea la serialele coreene de pe tvr1:)m-am indragostit pe loc de aceasta limba...apoi cand sora mea a intrat la facultate a venit dupa o saptamana acasa si mi-a aratat o trupa de coreeni:)MBLAQ a fost prima trupa de coreeni pe care am vazut-o(pe net desigur)de atunci este trupa mea preferata:o3acum trec pe clasa a 9-a si visul meu este sa ajung asistenta madicala in Coreea(de sud):D am cautat mult pe net pentru a invata limba coreeana si vreau sa iti multumesc pentru aceste lectii.Acesta este primul blog de unde pot invata coreeana din cap in coada:)nu este chiar asa de usor, pe cum am crezut eu la inceput,sa inveti limba coreeana dar o sa ma straduiesc cat pot de mult pentru a reusi sa realizez ceea ce imi doresc.Multumesc inca o data pentru ca ai facut acest blog.ANDREEA(14 ani)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din ce localitate ești, Andreea? Cunosc și eu pe cineva care același nume ca și tine și vârsta de 14 ani. Vreau să văd dacă nu cumva ești tu.

   Ștergere
 5. Daca stiti engleza puteti cauta pe net cartea "Elementary Korean". Cu ajutorul ei am invatat coreeana la nivel conversational, deoarece dupa fiecare lectie exista o parte de exercitii.Pana sa gasesc cartea aceasta am invatat de pe diferite site-uri de pe net, insa mi s-a parut ca avansez destul de greu atunci si asta din lipsa de exercitiu. Bineinteles ca nu trebuie doar sa citesti cartea ci sa inveti toate cuvintele prezentate in ea. Eu nu am trecut la o alta lectie pana nu eram sigura ca stiu toate cuvintele prezentate in lectia anterioara. Succes!

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna seara. Am invatat acum ceva timp despre aceste particule, si m-au cam bagat in ceata. Dar acum, dupa ce am vizitat acest site, am inteles mai bine cum trebuie sa le folosesc. Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna
   am citit mesajul care lai scris ,si scrii ca ai inteles cum sa folosesti particulele,daca ai inteles te rog explicami si mie un pic cum sa le folosesc,sau cum sa le inteleg
   multumesc anticipat

   Ștergere
 7. Unui cuvânt i se pot atașa mai multe particule?

  RăspundețiȘtergere
 8. in acelasi timp, nu se poate. nu poate fi si subiect, si complement in acelasi timp

  RăspundețiȘtergere
 9. Dacă o propoziție are două complemente directe(în română se poate dar nu știu dacă există astfel de propoziții în coreeană), fiecare dintre ele este marcat de particula pentru complementul direct sau doar unul?

  RăspundețiȘtergere
 10. Ai spus că dacă știm gramatică vom putea înțelege textele în coreeană cu ajutorul unui dicționar. Unde putem găsi un dicționar bun de coreeană?

  RăspundețiȘtergere
 11. http://kccro.ro -un site foarte bun de unde inveti de la zero coreeana...sper sa va fie de ajutor iar apoi acest blog e ca o completare unde intelegi si mai bine, limba coreeana.

  RăspundețiȘtergere